0,5 Studio navrhlo komplexnej rekonštrukcii funkcionalistického bytu v pražskom nájomnom dome

V portfóliu architektov Pavla Nového a Víta Slobody z 0,5 Studia nájdeme dlhý rad rekonštrukciou bytov v historických domoch. Práve kvôli ich skúsenostiam s takýmito projektmi sa na ne obrátil tiež investor, ktorý mal v pláne upraviť svoj byt v pražských Vršoviciach. Ten sa nachádza v neskoro funkcionalistickom dome z 30. rokov, ktorého prednosťami je popri zachovaných detailov aj pôsobivý výhľad na panorámu tejto štvrti skrze typická pásové okná.

Byt Vršovice, 0,5 Studio / Pavel Nový, Vít Svoboda © Peter Fabo
Katalógový list:
autor pavel NovýVít Sloboda
ateliér 0,5 Studio
Krajina česká republika
mesto Praha 10 - Vršovice
dátum realizácie 2019
úžitková plocha 90.002

Architekti mali navrhnúť celkovú rekonštrukciu bytu zahŕňajúce aj zmenu dispozície z 2 + 1 na 2 izb. Jadrom bytu sa mal nanovo stať svetlý obývacia izba prepojená s kuchyňou, u ktorého bol kladený dôraz na jeho elegantný vizuálne prepojenie so spálňou v zadnom trakte. V neposlednom rade bolo pre klienta dôležité vytvoriť reprezentatívny priestor pre zbierku obrazov a predmetov z ciest.

0,5 Studio sa vo svojich projektoch sústredí na čitateľné vrstevnatý materiálových a koncepčných hladín. Jasnou hladinu, ktorú sa rozhodli v tomto prípade akcentovať, predstavovala Vizualita historického domu, ktorú architekti ďalej doplnili o nové vstupy. Jednotiacim prvkom medzi novými vstupmi a pôvodné línií sa stali povrchy podláh: použitá bola klasická parketa, v kúpeľni a na toalete potom stierky, ktoré z povrchov podláh prechádzajú aj na steny. K zjednoteniu došlo aj v prípade osvetlenie a radiátorov, na vstavaný nábytok potom bolo použité dubovej dyhy a bielej farby.


Byt Vršovice, 0,5 Studio / Pavel Nový, Vít Svoboda © Peter Fabo

Zo spoločných priestorov domu vstupujeme do bytu cez vstupnú halu s výrazným krížovým osvetlením, kde sa nachádza aj integrovaná šatníková skriňa s úložnými priestormi a knižnicou. Dôležitým prvkom sú interiérové ​​dvere od firmy Dorsis. Dvere, ktoré vedú z haly do skladu, na toaletu a do kúpeľne, splývajú so stenou vďaka skrytým zárubniam. Naopak dvere vedúce z haly do spálne a obytného priestoru sú akcentovaný čiernym kovovým orámovanie vedúcim až k stropu.

Priestorovo skromná spálňa je orientovaná do pokojného vnútrobloku a jej súčasťou je šatňa so skladacími dverami. Spálňu dominuje posteľ od firmy Javorina.


Byt Vršovice, 0,5 Studio / Pavel Nový, Vít Svoboda © Peter Fabo

Do obývacej izby, ktorý tvorí jadro bytu, sa z haly vchádza cez dvojkrídlové pivotové dvere vyrobené priamo na mieru tomuto bytu. Dispozičným zjednotením bývalých dvoch miestností vzniklo 30 metrov štvorcových veľkorysého priestoru. Ten sa delí na kuchynskú časť so stolovaním, ktorá ponúka aj vstup na balkón, a obytnú časť. Na vstavanú kuchyňu s minimom detailov nadväzuje jedálenský priestor so stolom Javorina, doplneným o historické stoličky z ohýbaných rúrok. Pohovka v priestore od firmy MM interier z kolekcie systém je orientovaná k stene s projekciou a zároveň k jedálenskému stolu. Sedenie je navyše zdôraznené výrazným kruhovým stropným osvetlením s reguláciou svietivosti. Obytnú časť kompozične uzatvára prízemný pozdĺžna komoda, na ktoré sú vedľa zvukovej techniky vkusne prezentované aj suveníry z ciest.


Byt Vršovice, 0,5 Studio / Pavel Nový, Vít Svoboda © Peter Fabo

Aj keď sa jedná o menší byt, vďaka premyslenému prístupu architektov poskytuje svojim obyvateľom zodpovedajúce komfort. Výsledné vzdušné atmosféry dosiahli architekti predovšetkým vďaka pôsobivým průhledům skrze miestnosti. V celom byte sú potom jasne definované ako veľkorysé spoločné priestory, tak i intímnejší časti. Čo má byť vizuálne skryté, je farebne stiahnuté do biela, naopak to, čo má byť zvýraznené, je akcentované materiály a farebnosťou. Táto materiálová a koncepčné hra tvoria kulisu pre súčasné potreby investorov a necháva vyniknúť výhľady na strešné panorámu Vršovic, ktoré vďaka pásovým oknám vstupujú priamo do interiéru. Dialóg tu vedú predmety súdobej aj osobné artefakty. Dá sa tvrdiť, že sa 0,5 Studiu podarilo preložiť historický funkcionalizmus do súčasného jazyka, ktorý vyniká predovšetkým vďaka akcentu detailov.


Byt Vršovice, 0,5 Studio / Pavel Nový, Vít Svoboda © Peter Fabo


Byt Vršovice, 0,5 Studio / Pavel Nový, Vít Svoboda © Peter Fabo

CzechEnglishSlovak