0,5 Studio navrhlo komplexní rekonstrukci funkcionalistického bytu v pražském činžovním domě

V portfoliu architektů Pavla Nového a Víta Svobody z 0,5 Studia najdeme dlouhou řadu rekonstrukcí bytů v historických domech. Právě kvůli jejich zkušenostem s takovými projekty  se na ně obrátil také investor, který měl v plánu upravit svůj byt v pražských Vršovicích. Ten se nachází v pozdně funkcionalistickém domě z 30. let, jehož přednostmi je vedle zachovalých detailů i působivý výhled na panorama této čtvrti skrze typická pásová okna.

Byt Vršovice, 0,5 Studio/ Pavel Nový, Vít Svoboda © Peter Fabo
Katalogový list:
AutorPavel NovýVít Svoboda
Ateliér0,5 Studio
ZeměČeská republika
MěstoPraha 10 – Vršovice
Datum realizace2019
Užitná plocha90.00m2

Architekti měli navrhnout celkovou rekonstrukci bytu zahrnující také změnu dispozice z 2+1 na 2 kk. Jádrem bytu se měl nově stát světlý obývací pokoj propojený s kuchyní, u nějž byl kladen důraz na jeho elegantní vizuální propojení s ložnicí v zadním traktu. V neposlední řadě bylo pro klienta důležité vytvořit reprezentativní prostor pro sbírku obrazů a předmětů z cest.

0,5 Studio se ve svých projektech soustředí na čitelné vrstevní materiálových a koncepčních hladin. Jasnou hladinu, kterou se rozhodli v tomto případě akcentovat, představovala vizualita historického domu, kterou architekti dále doplnili o nové vstupy. Jednotícím prvkem mezi novými vstupy a původní linií se staly povrchy podlah: použita byla klasická parketa, v koupelně a na toaletě pak stěrky, které z povrchů podlah přecházejí i na stěny. Ke sjednocení došlo i v případě osvětlení a radiátorů, na vestavěný nábytek pak bylo použito dubové dýhy a bílé barvy.


Byt Vršovice, 0,5 Studio/ Pavel Nový, Vít Svoboda © Peter Fabo

Ze společných prostor domu vstupujeme do bytu skrze vstupní halu s výrazným křížovým osvětlením, kde se nachází také integrovaná šatní skříň s úložnými prostory a knihovnou. Důležitým prvkem jsou interiérové dveře od firmy Dorsis. Dveře, které vedou z haly do skladu, na toaletu a do koupelny, splývají se stěnou díky skrytým zárubním. Naopak dveře vedoucí z haly do ložnice a obytného prostoru jsou akcentovány černým kovovým orámování vedoucím až ke stropu.

Prostorově skromná ložnice je orientována do klidného vnitrobloku a její součástí je šatna se  skládacími dveřemi. Ložnici dominuje postel od firmy Javorina.


Byt Vršovice, 0,5 Studio/ Pavel Nový, Vít Svoboda © Peter Fabo

Do obývacího pokoje, který tvoří jádro bytu, se z haly vchází přes dvoukřídlé pivotové dveře vyrobené přímo na míru tomuto bytu. Dispozičním sjednocením bývalých dvou místností vzniklo 30 metrů čtverečních velkorysého prostoru. Ten se dělí na kuchyňskou část se stolováním, která nabízí také vstup na balkon, a obytnou část. Na vestavnou kuchyni s minimem detailů navazuje jídelní prostor se stolem Javorina, doplněným o historické židle z ohýbaných trubek. Pohovka v prostoru od firmy MM interier z kolekce Systemi je orientována ke stěně s projekcí a zároveň k jídelnímu stolu. Sezení je navíc zdůrazněno výrazným kruhovým stropním osvětlením s regulací svítivosti. Obytnou část kompozičně uzavírá přízemní podélná komoda, na které jsou vedle zvukové techniky vkusně prezentovány i suvenýry z cest.


Byt Vršovice, 0,5 Studio/ Pavel Nový, Vít Svoboda © Peter Fabo

I když se jedná o menší byt, díky promyšlenému přístupu architektů poskytuje svým obyvatelům odpovídající komfort. Výsledné vzdušné atmosféry dosáhli architekti především díky působivým průhledům skrze místnosti. V celém bytě jsou pak jasně definovány jak velkorysé společné prostory, tak i intimnější části. Co má být vizuálně skryto, je barevně staženo do bíla, naopak to, co má být zvýrazněno, je akcentováno materiály a barevností. Tato materiálová a koncepční hra tvoří kulisu pro současné potřeby investorů a nechává vyniknout výhledy na střešní panorama Vršovic, které díky pásovým oknům vstupují přímo do interiéru. Dialog zde vedou předměty soudobé i osobní artefakty. Dá se tvrdit, že se 0,5 Studiu povedlo přeložit historický funkcionalismus do současného jazyka, který vyniká především díky akcentu detailů.


Byt Vršovice, 0,5 Studio/ Pavel Nový, Vít Svoboda © Peter Fabo


Byt Vršovice, 0,5 Studio/ Pavel Nový, Vít Svoboda © Peter Fabo